Jeseter

Autor: Andrej Blaško | 14.2.2014 o 18:15 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  38x

Jeden z najstarších rodín kostnatých rýb , jesetery žijú v domáci v subtropických , miernych a subarctických riekach , jazier na pobreží Eurázie a Severnej Ameriky . Sú charakteristické pre ich pretiahnuté telá a občasné veľké veľkosti : jesetery rozmedzí 2-3 ½ m na dĺžku sú bežné , a niektoré druhy rastú až do 5,5 m . Väčšina jeseterov sa kŕmia zdola. , trieť sa chodia proti prúdu. Kým niektoré sú úplne sladkovodné , iné sa zapájajú do otvoreného oceánu mimo blízkosti pobrežnej oblasti .

Niekoľko druhov jeseterovitých rýb sú lovené pre ich ikry , z ktorých je vyrobený kaviár - luxusné potraviny , ktoré sú najcennejšie zo všetkých vylovených rýb . Vzhľadom k tomu , že sú pomaly rastúce ale dospievajú veľmi neskoro v živote , sú obzvlášť citlivé na znečistenia a fragmentáciu . Väčšina druhov jeseterov sú v súčasnej dobe považované za ohrozené vyhynutím.

Vývoj

Acipenseriform sa objavili vo fosílnych záznamoch približne pred 200 miliónmi rokov , na samotnom konci triasu , čo ich radí medzi najstaršie zo actinopterygianych rýb . V tej dobe , jesetery prešli pozoruhodne málo morfologickými zmenami , čo naznačuje ich vývoj bol mimoriadne pomalý.

 

Spolu s ostatnými členmi podtriedy Chondrostei , jesetery sú primárne chrupavkovité , chýbajú stavce . Majú štyri fúziky , hmatové orgány , ktoré predchádzajú ich bezzubé ústa ktorými kontroluje kalné rieky dna . Jesetery sú zreteľne a okamžite rozpoznateľné pre svoje pretiahnuté telo , sploštený rypák , výrazné výčlenky na chrbte, fúziky a predĺžená horná chvostová plutva pripomínajúca žraloka .

Kŕmia sa rozvírením mäkkého dna a pomocou fúzikov detektujú mušle , kôrovce a malé ryby , na ktorých sa živia . Nemajú žiadne zuby , nie sú schopní chytiť korisť , ale väčšími ústami môžu prehltnúť veľmi veľkú korisť , vrátane celého lososa .

 

Huso huso -Vyza veľká: v Kaspickom mori údajne môže dosiahnuť viac ako 6 m a 2000 kg. Patria tiež medzi najdlhšie žijúce z rýb. Kombinácia pomalého rastu a pôrodnosti a mimoriadne vysokou hodnotou umiestnenia na zrelosti sú obzvlášť ohrozené nadmerným rybolovom .
Telo je masívne a zúženie smerom k chvostu . Počet chrbtových šupin je 9-17 , bočné 37-53 .

Maximálny zaznamenaný vek je 118 rokov . Samce pohlavne dospievajú v 12-16 roku a samice na 16 až 22 rok . Trenie rýb majú intervaly  4-7 rokov v prípade samcou a 5-7 roky v prípade samíc . Trenie sa vyskytuje na skalnatých a štrkovitých dnach v hlbokej vode .  Predpoklada sa , že existujú dve preteky , jarné a zimné preteky , s rôznymi migračnými obdobiami , ktoré produkujú dva odlišné migračné špičky . Jedna časť migruje v lete a na jeseň , zimu trávia v riekach a triu sa budúci rok na jar , zatiaľ čo ostatní migrujú na konci zimy a na jar , a triu sa v tom istom roku .

 

Jeseter hviezdnatý - Acipenser stellatus

Hviezdnatý jeseter dosahuje dĺžku 220 cm a hmotnosť 80 kg . Má 9-16 chrbtove šupiny a k dispozícii sú 26-43 bočné šupiny , ktoré sú podstatne vzdialené od seba , čo je špecifické pre tento druh . Ňufák je dlhý , úzky a sploštený , s maximálnou dĺžkou viac ako 50 % z celkovej dĺžky hlavy . Dolná pera je prerušená v jeho strede , fúziky sú krátke a nie lemované .

Okrem povodí Azov , Čierneho a Kaspického mora , sú tiež prítomné v Jadranskom mori . Sťahovanie je v Dunaji , Urali a Volge + riečne systémy . Hviezdicovitý jeseter obýva pobrežie časti mora . To sa líši od väčšiny ostatných druhov jeseterov jeho biotopu , pretože býva tiež v strednej a hornej vrstvy vody . Počas zimy hlavne býva v hlbokej vode , zatiaľ čo na jar a v lete sa vráti na pobrežie a do plytšej vody . V riekach predchádza silné prúdy a zdržuje sa v plytkých vodách , zatiaľ čo pri sťahovaní sa pohybuje na území hlavného toku rieky . Dávajú prednosť piesičnemu a bahnitému dnu .

Maximálne zaznamenaný vek je 27 rokov . Hviezdicovité jesetery vyzrievajú skôr než väčšina ostatných druhov jeseterov , s výnimkou jesetera malého . Samce pohlavne dospievajú v 4-7 rokov u samic na 10 rokov . Interval párenia nie je menšia ako 3-4 roky . V Dunaji sa vytiera počas mája a júna , pri teplotách okolo 17 - 23 ° C. Optimálne podmienky pre trenie je rýchly tok rieky a štrkovité , skalnaté alebo kamenné dno . Migrácia v Dunaji začína bezprostredne po jeseterov ruských. K dispozícii sú dva vrcholy , jedena migračná od marca do mája a druhá od augusta do októbra .

Potrava je väčšinou založená na bezstavovcoch mäkkýšoch a rýb : vrátane Gammaridae , Chironomidae , vidlonožce a Oligochaeta , pri ich prechode na aktívne kŕmenie .

 

Jeseter ruský: môže dosiahnuť 2-4 m na dĺžku a 70 do 600 Kg hmotnosti . Telo je vretenovité a úmerne široké  . Líši sa od ostatných druhov jeho krátkym rypákom so zaoblenou špičkou , rovnako ako jeho spodná pera , ktorá je prerušená v strede .

Ruský jeseter je široko distribuovaný po celom Čiernom , Azovskom a Kaspickom mori . V Dunaji pláve proti prúdu do Bratislavy , a to ho našli až v rieke Sávy a rieky Tisy . V čase, keď ruský jeseter žil v mori ,  zaberal plytké vody pri brehu , väčšinou v brakických vodách , nad piesočnatým dnom , zatiaľ čo v noci ide až k vodnej hladine . Počas svojej migrácie v rieke , jeseter ruský prebýva v 2 až 30m hĺbke .

Maximálny zaznamenaný vek je 46 rokov . Samce pohlavne dospievajú v 11 - 13 roku a samice 12 až 16 roku . Trenie rýb: intervaly pre samice je 5-6 rokov . Vytierajú sa v oblasti s rýchlym prietokom vody , a to predovšetkým v spodnej časti uprostred toku riek , v hĺbke nie menej ako 6 m , s 12 až 16 ° C . Môže plodiť v zaplavených oblastiach pozdĺž riek a piesočných oblastí a na ústí rieky  . V Dunaji , migrácia dosahuje maximum v letnom období a cez zimu sú v rôznych častiach rieky .

 

Ruský jeseter sa živí predovšetkým: slimákmi , mušlami , krabmi , hmyzom , larvami , a tiež na malých  rýbách ( predovšetkým z čeľade Gobiidae a rodov Engraulis a sprattus ) .


Jeseter malý - Acipenser ruthenus
Jeseter malý dosahuje dĺžku 125 cm a hmotnosť 16 kg . Predstavuje najmenšiu z jeseterovitých rýb v Dunaji . Má 11-18 chrbtových šupín , 56 až 71 bočné šupiny. Jeseter malý líši jeho spodnou perou , ktorá je prerušený v jeho strede , aj keď sa líšia od ostatných druhov jeseterov podľa väčším počtom postranných šupín, ide o menšie dorastajúce jesetery.

Jeseter malý je určený výhradne pre riečne oblasti v nížinách . Je euroázijsky druh a prebýva v riekach . Jeseter malý býval prítomný v Dunaji až k Ulme a Regensburgu . Jeseter malý sa obvykle zdržiava , v hlavnom prúde toku rieky , v hlbších častiach na dne rieky , nad kameňmi , štrkovitým a piesočnatým dnom . Na jar pri vzostupe hladiny vody , jeseter malý sa sťahuje do zaplavených oblastí pri hľadaní potravy . Počas zimy zostane v skupinách v hlbinách rieky.

Maximálny zaznamenaný vek je 26 rokov . Samce pohlavne dospievajú v 3-5 roku a samice v 4 - 7 roku . Preto sa mladý trú každý rok , zatiaľ čo starší jedinci môžu plodiť každý druhý rok . V Dunaji , plodenie trvá počas apríla a mája , v čase vysokej hladiny vody , pri teplotnej úrovni 8-19 ° C , v hĺbke až 10 metrov . Jeseter malý, migruje proti prúdu pri jarných povodniach na trenie .

Základná potrava sú rôzne bentické organizmy , hlavne larvy hmyzu , najmä Chironomidae , Trichoptera , Ephemeroptera a Simuliidae . Živí sa tiež larvami Plecoptera a Heleidae , malých mäkkýšov z Sphaerium rodov , Pisidium a viviparus a zástupcami Oligochaeta , Polychaeta , Hirudinea a iné bentické bezstavovce . Počas obdobia trenia ostatných druhov rýb , významná časť stravy sú pre jesetera ikry týchto druhov .

 

Jeseter hladký (Acipenser nudiventris)
Jeseter môže dosiahnuť 200 cm na dĺžku a 80 kg na hmotnosti . Má 11-17 chrbtovej a 49-74 bočné šupiny . Dolná pera je spojitá , a to odlišuje jesetera hladkého od všetkých ostatných druhov jeseterov .

Preferovaná lokalita je závislá na strave , takže prebýva v plytkej vode nad bahnitým dnom .

Maximálne zaznamenaný vek bol 36 rokov . Samce pohlavne dospievajú v 6-9 roke a samice na 12-14 roku . Plodné intervali pre samice trvájú 2 až 3 roky,plodí od konca apríla do júna pri teplote 10-15 ° C.

 

Jesetery sú polyploidné ; . Niektoré druhy majú štyri , osem alebo 16 sád chromozómov


Rozsah a prírodných stanovíšť

Jesetery sa pohybujú od subtropických až po subarctické vody v Severnej Amerike a Eurázie . V Severnej Amerike sa pohybujú pozdĺž atlantického pobrežia z Mexického zálivu Newfoundland , vrátane veľkých jazier a svätého Vavrinca , Missouri a Mississippi, ako aj pozdĺž západného pobrežia vo veľkých riek z Kalifornie do Britskej Kolumbie . Vyskytujú sa pozdĺž európskych pobreží Atlantického oceánu , vrátane Stredozemného mora , v riekach , ktoré tečú do Čierneho , Azovské a Kaspického mora ( Dunaj , Dneper , Volga a Don ) , na sever -plynúce rieky Ruska , ktoré kŕmia Severný ľadový oceán ( Ob , Jenisej , Lena , Kolyma ) , v riekach strednej Ázie ( Amu Darya a Syr Darya ) a jazera Bajkal . V Tichom oceáne , sa našli v rieke Amur pozdĺž rusko - čínskej hranice , na ostrove Sachalin av Yangtze a ďalších riek v severovýchodnej Číne .

V celej tejto rozsiahlej oblasti , sú takmer všetky druhy vysoko ohrozené alebo zraniteľné voči zániku kvôli kombinácii ničenia biotopov , nadmerného rybolovu a znečistenia .

Žiadny druh sa prirodzene nevyskytuje na juh od rovníka , aj keď pokusy o jesetera sú vykonávané v Uruguaji , Južnej Afrike a na ďalších miestach .

Väčšina druhov je aspoň čiastočne anadromous , plodia sa v sladkej vode a kŕmia sa na živinach v bohatých , brakických vôd ,ktoré ústia do mora , alebo prechádza významnými migráciami pozdĺž pobrežia . Avšak , niektoré druhy sa vyvinuli čisto pre sladkovodnú existenciu.


stav ochrany

Vzhľadom na ich dlhom reprodukčnom cykluse , dlhou migráciou a citlivosťou na podmienky prostredia , veľa druhov je vážne ohrozené z nadmerného rybolovu [ 16 ] , pytliactvu , znečistenia vôd . Podľa IUCN , viac ako 85 % druhov jesetera sú klasifikované ako ohrozené vyhynutím , čo je viac kriticky ohrozený než akákoľvek iná skupina druhov

Pred rokom 1800 , plávajúci mechúr jesetera ( predovšetkým jeseterov z Ruska ) boli použité ako zdroj gleju , forma kolagénu historicky používaný pre zjasnenie piva , ako predchodca pre želatínu a pre zachovanie pergamenu .

Židovský zákon kashrut , ktorý povoľuje iba konzumáciu rýb s váhami , zakazuje jesetery , pretože majú minimálne váhy namiesto povoleného limitu . Zatiaľ čo všetky ortodoxné skupiny zakazujú spotrebu jesetera , niektoré konzervatívne skupiny ho konzumujú stále .

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?